Τζον Τζον έχεις καταστρέψει γενιές και γενιές

Mεγάλωσα τη δεκαετία του ’80. Mου έκαναν δώρο μερικές Bibi bo, την κούκλα προκάτοχο της Βarbie.

image

Δεν χώνεψα ποτέ μου τις κούκλες. Ειδικά τις συγκεκριμένες. Η Βibi bo μάλιστα μου φαινόταν πως είχε και δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι σε σχέση με το σώμα της. Το μόνο που με διασκέδαζε σ αυτές ήταν να τις κακομεταχειρίζομαι. Τις κούρευα, τους έβγαζα τα μάτια ή τα μουτζούρωνα και τους ακρωτηρίαζα το χέρι ή το πόδι τους. Είχα μια μικρή ομάδα απο τέτοιες κούκλες θρίλερ που όταν μαζευόμασταν με άλλα κοριτσάκια να παίξουμε, όσο τα έβλεπα που χτένιζαν κι έντυναν τις δικές τους, τόσο εγώ κακοποιούσα τις δικές μου ακόμη περισσότερο.

Ήθελα να τις ξεφορτωθώ και τις πετούσα απ το μπαλκόνι, αλλά όλο και κάποιος τις μάζευε απο κάτω και μου τις ξανακουβάλαγε σπίτι. Λες και όλοι ήταν συννενοημένοι να μου κάνουν σπάσιμο, μου έπαιρναν ακόμη κι αξεσουάρ γι αυτές τις κούκλες. Ντουλάπες, πλυντήρια, σπίτια, βέσπες, διάφορα μικροαστικά μεν, υπερπολυτελή δε παιχνίδια, τα οποία μου προσέφερε ευχαριστηση μόνο να τα καταστρέφω.

Δεν ξέρω γιατί μου προσέφερε τόση χαρά να χαλάω αυτά τα παιχνίδια. Ίσως μου την έσπαγε ο καθωσπρεπισμός τους. Δε βλέπω άλλο λόγο, γιατί σαν παιδί δεν ήμουν επιθετικό και γενικότερα δεν έκανα άλλες ζημιές.

Μετά βγήκε στο εμπόριο όμως ο Τζόν Τζόν. Αυτόν τον συμπαθούσα.

image

Τον αγόρασα μόνο και μόνο για να του βγάλω το παντελόνι και να δώ τί κρύβει εκεί μέσα, μια και με τη Βibi bo είχα απογοητευτεί, δεν της είχαν βάλει αυτό που είχα κι εγώ. Μόλις έγδυσα τον Tζον Τζον δεν είδα αυτό ακριβώς που περίμενα, παρά κάτι που έμοιαζε σαν πλαστική κακοτεχνία. Απο τότε μας έδιναν λάθος εντυπώσεις για τον ανδρισμό.

Tζον Τζον δεν είχαν όλα τα κοριτσάκια. Μόνο εγώ είχα. Τον έφερνα για να παίξουμε και ήταν μόνος με καμμιά εικοσαριά κούκλες. Σεξισμός. Μου την έσπαγε κι αυτό. Γι αυτό δεν τον έδινα στις άλλες, τις περιποιημένες Βibi bo αλλά τον κρατούσα για τις δικές μου που ήταν σάπιες.

Τα άλλα κορίτσια βάζανε στέμματα στα κεφάλια απ τις κούκλες τους και θέλανε τον Tζον Τζον μου να τις προσκυνάει, να τις συνοδεύει στο χορό και να τους φιλάει το χέρι. Δεν τους τον έδινα. Προτιμούσα να βάζει πλυντήριο ή να φιλιέται συναινετικά με τις δικές μου κούκλες. Αυτά με φάγανε. Όλες αυτές με τις περιποιημένες Βibi bo έχουν απο τουλάχιστον ενα γάμο κι ενα παιδί στην ηλικία που είμαστε σήμερα, κι εγώ μια γάτα που με σνομπάρει.

image

Το κακό όμως ήταν αλλού, κι αυτό το κατάλαβα πολλά χρόνια μετά…Στο κουτί. Ο Tζον Τζον παρουσιαζόταν ώς ο “καλός φίλος” της Βibi bo.Αυτά μας έγραφαν στα κουτιά απο μικρές, έτσι τα μάθαμε : τον γκόμενο, “καλό φίλο”.

Σάπια προπαγάνδα φίλε. Του λές “σε βλέπω σα φίλο” παρεξηγείται. Σου λέει : “θέλω να μείνουμε φίλοι” κλαίς.

Tζον Τζον έχεις καταστρέψει γενιές και γενιές.

Έλενα Φάκου

Kεντρική φωτογραφία by flickr.com/Holly

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *